EKSAMENSANGST
 

Kognitiv Terapi og Supervision – Frederiksberg / København

Eksamensangst

De fleste mennesker vil opleve en form for nervøsitet i forbindelse med en eksamen eller en anden form for præstation. Det er normalt og hjælper os til at kunne yde en ekstra indsats, når det gælder. Men for nogle bliver eksamenssituationen så angstprovokerende og stressende, at det er en stor belastning. Så er det, vi kalder det eksamensangst. Det er ikke hjælpsomt og kan påvirke din præstation, så du ikke får vist, hvad du kan og har lært.

Stor erfaring i at behandle eksamensangst

Fra mit tidligere job som psykolog og rådgiver i Studenterrådgivningen har jeg stor erfaring i at behandle eksamensangst. Hvad enten du går på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse, kan du få hjælp hos mig til at håndtere din eksamensangst. Jeg bruger de nyeste metoder indenfor kognitiv terapi i min behandling, som foregår i min klinik på Frederiksberg / København.

Sammen finder vi nye måder, du kan tackle din eksamensforberedelse og din eksamenssituation på, og du lærer metoder til at håndtere din eksamensangst.

Kontakt mig for en aftale i min klinik på Frederiksberg / København.

 
Eksamensangst

De fleste mennesker vil opleve en form for nervøsitet i forbindelse med en eksamen eller en anden form for præstation. Det er normalt og hjælper os til at kunne yde en ekstra indsats, når det gælder. Men for nogle bliver eksamenssituationen så angstprovokerende og stressende, at det er en stor belastning. Så er det, vi kalder det eksamensangst. Det er ikke hjælpsomt og kan påvirke din præstation, så du ikke får vist, hvad du kan og har lært.

Stor erfaring i at behandle eksamensangst

Fra mit tidligere job som psykolog og rådgiver i Studenterrådgivningen har jeg stor erfaring i at behandle eksamensangst. Hvad enten du går på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse, kan du få hjælp hos mig til at håndtere din eksamensangst. Jeg bruger de nyeste metoder indenfor kognitiv terapi i min behandling, som foregår i min klinik på Frederiksberg / København. Sammen finder vi nye måder, du kan tackle din eksamensforberedelse og din eksamenssituation på, og du lærer metoder til at håndtere din eksamensangst.
Kontakt mig for en aftale i min klinik på Frederiksberg / København.
Læs mere om eksamensangst her
Hvad er eksamensangst?
Lider du af eksamensangst, mærker du det typisk både fysisk og psykisk. De fleste oplever desuden både angsten i selve eksamenssituationen og i en kortere eller længere periode op til eksamen. For nogle er angsten størst i selve situationen, mens det for andre er perioden op til eksamen, der er mest belastende.  For nogle bliver resultatet en ond cirkel af ”blankede” eksaminer, der blot udskyder problemet, eller i præstationer, der ikke afspejler, hvad man virkelig kan. Desuden vedligeholdes angsten for angsten.

Symptomer på eksamensangst

Når du lider af eksamensangst, vil du typisk få fysiske angstsymptomer. I selve eksamenssituation mærker du måske, at hjertet hamrer derudaf, og du kan føle, at det er svært at trække vejret. Du kan føle dig svimmel. Munden bliver tør, samtidig med at du har svedige håndflader. Måske har du kvalme og maveproblemer. Du kan have svært ved at finde dit sædvanlige overblik og kan opleve, at du underpræsterer og måske endda at ”klappen går ned”. I perioden op til eksamen kan du opleve lignende fysiske symptomer på eksamensangst. Appetitten kan svigte, og du kan desuden have svært ved at falde i søvn, og/eller du vågner i løbet af natten eller tidligt om morgenen. Du har måske let til tårer og kan føle dig træt, trist og opgivende. Du kan opleve, at det kan være svært at koncentrere dig og huske det, du læser. Det er naturligvis alt sammen både ubehageligt og uhensigtsmæssigt i forbindelse med eksamensforberedelse.

Eksamensangst og tanker

Når du lider af eksamensangst, plages du måske af negative tanker som ”Klappen går ned”, ”Jeg dumper”, ”Jeg har ikke kontrol over noget som helst”, ”De gennemskuer, at jeg ikke kan noget ”. Sådanne tanker aktiverer og vedligeholder følelser som angst, ”kort lunte”, nedtrykthed, håbløshed og frustration og hænger også sammen med eksamensangst.

Eksamensangst og præstationsangst kan for nogle bunde i perfektionisme og lavt selvværd . Så handler det ikke blot om angst og tanker om ikke at gøre det godt nok, men om ikke at være god nok. Det kan især være et problem, hvis hele din identitet er bundet op på dine præstationer og karakterer og kan gå ud over din generelle livskvalitet. (Læs mere om lavt selvværd, og hvordan du kan få hjælp til et bedre selvværd her).

Eksamensangst kan påvirke hele din studietid

Nogle oplever, at eksamensangsten starter længe før eksamen, og at tanker om den kommende eksamen påvirker og måske ligefrem ødelægger nysgerrigheden og glæden ved at lære. Det bliver en form for kronisk eksamensangst, hvor alt, der knytter sig til uddannelsen, kommer til at handle om eksamen eller den opgave, man skal skrive. Du kan komme til at evaluere dig selv hele tiden og hele tiden ”dumpe” og ”ikke være god nok” i dine egne tanker. Det er opslidende og kan være med til at tage glæden og nysgerrigheden ud af dit studieliv.

Nogle håndterer eksamensangsten ved at overforberede sig og stille urimelige krav til sig selv om endeløse læseplaner. Alt det sjove i livet skæres væk for at få tid til at forberede sig og undgå den dårlige samvittighed, og det kan i sig selv føre til stress (Se mere om stress her). For andre fører eksamensangsten til det, man kalder undgåelsesadfærd  i form af overspringshandlinger, fx spille computerspil,  se serier, rydde op mv. Man kan bilde sig selv ind, at man arbejder bedst under pres, mens tiden går, og chancen for at møde velforberedt op forpasses. Det i sig selv kan forstærke de negative tanker fx ”Jeg har ikke styr på det”, ” Jeg kan ingenting” og øge eksamensangsten.

Hvorfor oplever man eksamensangst?

Der kan være mange grunde til, at du oplever eksamensangst. Du kan have dårlige erfaringer fra en tidligere eksamenssituation, som spøger i tankerne og påvirker forestillingen om kommende eksamenssituationer. Det kan også være, at du stiller så høje krav til dig selv, eller at du oplever, at andre har så høje forventninger til dig, at du bliver angst for at fejle og være ”en fiasko”.

Måske gør bekymringerne om den kommende eksamen dig ukoncentreret og rastløs. Du kan få tendens til overspringshandlinger, så du ikke får forberedt dig tilstrækkeligt, hvilket blot gør den dårlige samvittighed og angsten for ikke at kunne præstere endnu værre. Eller du har måske ikke lært en god studieteknik og forbereder dig forkert, for meget eller for lidt. Måske har du svært ved det faglige og har måske endda valgt det forkerte studie. Alt dette kan udløse en tilstand af eksamensangst.

Psykologbehandling ved eksamensangst

Hvis du lider af eksamensangst, kan det hjælpe at få professionel hjælp til at ændre din måde at tænke om eksamen og din måde at håndtere både din eksamensforberedelse og selv eksamenssituationen på. I samtaler med mig kan du få hjælp at forstå baggrunden for din eksamensangst og at håndtere eksamensangsten med nye, gode vaner i dit studieliv og konkrete redskaber til at tackle fremtidige eksamenssituationer.

Psykolog med klinik på Frederiksberg/København

Min psykologklinik ligger på Diakonissestiftelsen på Frederiksberg – med gode transportmuligheder fra hele København.

Jeg har klienter der bl.a. kommer fra Frederiksberg, København, Hvidovre, Rødovre, Valby, Vesterbro, Nørrebro, Nordvest, Østerbro, Amager, Nordhavn.

Fokusord: Angst, Psykolog, Frederiksberg, Kognitiv terapi, psykologen, terapi, København, Supervision, eksamensangst psykolog Østerbro, eksamen, psykolog Vesterbro, psykolog Nørrebro, psykolog valby

KONTAKT PSYKOLOG LISE-METTE HOLTON

Cand. psych., autoriseret psykolog
Specialist i psykoterapi
Godkendt supervisor

Mobil: 60 64 84 41

Mail: kontakt@psykologholton.dk

 

PSYKOLOG MED KLINIK PÅ FREDERIKSBERG

Diakonissestiftelsen,
Peter Bangs Vej 7A, etage 4, lokale 10
2000 Frederiksberg

(Klinikken er let at komme til fra hele København)

Psykolog - Frederiksberg / København - Lise Mette Holton - Kognitiv Terapi
Psykolog Kognitiv terapi Frederiksberg / København